Ellian en de stroman

Integratie in New York, Chinatown © 2007 R.G.M. Ritzen
Prof. Ellian heeft kennelijk weinig waardering voor minister Ella Vogelaar. Hij citeert haar in zijn blog op Elsevier (Ella Vogelaar is niet knettergek. Het is erger. 16 november 2007). "Ik weet dat veel Nederlanders zich aangetrokken voelen tot een radicale aanpak. Ik begrijp dat ook," aldus de minister (in de Volkskrant, 13 november 2007, RR.). "Maar dit kabinet wil mensen ervan overtuigen dat ze met de aanpak van dit kabinet uiteindelijk beter af zijn dan met de spierballentaal van sommige politici. Die is een recept voor onveiligheid en zal onvermijdelijk tot verscherping van de tegenstellingen leiden."'
Ellian concludeert vervolgens dat volgens deze logica de criminaliteit, werkloosheid en het islamitisch terrorisme veroorzaakt zijn door spierballentaal van sommige politici.
Analyse. De spierballentaal van sommige politici leidt volgens Vogelaar tot een verscherping van maatschappelijke tegenstellingen. Volgens Ellian is hiermee voorondersteld dat spierballentaal criminaliteit, werkeloosheid en terrorisme veroorzaakt. Maar het verscherpen is toch iets wezenlijk anders dan het veroorzaken. Ellian blaast ‘verscherping’ op tot immense proporties en valt die vervolgens aan. Bovendien spreekt Vogelaar over ‘zal leiden’ (futurum); Ellian spreekt over ‘zijn veroorzaakt’ (perfectum).
Kortom, hier is sprake van een stroman. Deze drogredenen noemt men ook wel 'strawman'.

© 2007 R.G.M. Ritzen