Becker en het onlogische gevolg

“De VS zijn het rijkste land ter wereld”, meent politicoloog Uwe Becker (UvA), “maar de sociale ongelijkheid is er de afgelopen 35 jaar bijna continu gestegen en is ongeveer twee keer zo groot als in Nederland” (VK 18.2.08). Ook de armoede is er meer dan twee keer zo groot en de langdurige armoede zelfs vijf keer. De kosten voor de gezondheidszorg liggen vijftig procent hoger dan in het gemiddelde EU-land, ondanks het feit dat er 40 miljoen niet-verzekerden zijn. Het openbare onderwijs is slecht en de amerikanen zijn de grootste milieuvervuilers.
De plannen van Obama kosten geld, maar een belastingverhoging is iets wat juist zijn kiezerspubliek absoluut niet slikt. “Obama heeft het niet over de financiële kant van zijn plannen en daarom kan men slechts concluderen dat hij slechts koketteert met sociale misstanden.”
Analyse. Als Obama de financiële kant van zijn verhaal niet vermeldt, kan men volgens Becker concluderen dat hij slechts koketteert met de sociale misstanden. Het niet expliciteren van financiële onderbouwing impliceert niet dat er dus geen financiële onderbouwing is. De vooronderstelling zit niet in het antecedens ingebakken.

© 2008 R.G.M. Ritzen