TMF en het gebrek aan integriteit

De muziekzender TMF Nederland riep leerlingen op om filmpjes te maken van hoe zij of medeleerlingen uit de klas worden gestuurd. Het leukste filmpje zou beloond worden met een laptop. Deze actie schoot iedereen in het verkeerde keelgat. Kennelijk geschrokken van alle commotie verklaarde TMF dat het helemaal niet de bedoeling was wanorde te kweken en bijvoorbeeld leraren op een filmpje voor schut te zetten. “De filmpjes moeten over de leerlingen zelf gaan. Hopelijk komen die via de site met elkaar in contact en kunnen ze zich dan bijvoorbeeld gezamenlijk afvragen of ze een en ander niet aan zichzelf te danken/wijten hebben”, aldus een woordvoerster van TMF “Het idee maakt deel uit van een Back-to-school-actie, die ook oproept 'de lekkerste leraar' te kiezen.”
Analyse. Mag je in dit geval vraagtekens zetten bij de motieven van TMF? Dat lijkt me meer dan gerechtvaardigd. Niet alleen kwam TMF pas na het ontstaan van de commotie met deze ‘ontlastende’ verklaring. Bovendien worden leerlingen op geen enkele wijze geprikkeld om na te denken over het gedrag. Ze zien (zagen, want het filmpje is inmiddels verwijderd) alleen maar een filmpje.
Ook het vooruitzicht van een laptop nodigt eerder uit tot extreem gedrag dan tot reflectie.
Kortom, er is geen sprake van een argumentem ad hominem van mijn kant als ik (meer dan) vraagtekens zet bij de integriteit van TMF.