Vogelaar en de rekenkamer

“Corporaties zullen meer investeren dan de minister van hen heeft gevraagd”, schreef de Algemene Rekenkamer in een rapport over de Wijkenaanpak van (inmiddels ex-)minister Vogelaar. “Een prutsrapport over prutsbeleid” meende journalist Ron Meerhof in de Volkskrant (11.10.08)
Vogelaar had met de woningbouwcorporaties afgesproken in 10 jaar tijd 2,5 miljard euro extra te investeren in achterstandwijken. Maar er was niet afgesproken wat het criterium voor 'nieuwe investering' was. Zo'n criterium dwong de Kamer later af, 16 juli 2007. Alles van vóór die datum was voortaan 'oud' en telde niet mee, alles van na die datum telde wel mee.
Meerhof vond het een prutsonderzoek: “Op allerlei plaatsen in het rapport staat dat oude en nieuwe investeringen niet uit elkaar te trekken zijn, dat het ook onlogisch zou zijn om zomaar ergens een grens in de tijd te trekken, en dat zulks achterblijvers zou belonen en voorlopers (die allang begonnen waren) zou straffen.”
Analyse. De rekenkamer had zich volgens Meerhof moeten houden aan de afspraak tussen Vogelaar en de kamer. Maar die afspraak, zo meldde de rekenkamer, was niet werkbaar. Want het was niet logisch om oude en nieuwe investeringen uit elkaar trekken. Als dit werkelijk zo’n bizar idee is, dan had meer Meerhof moeten aangeven waarom dat zo was. Nu poneert hij alleen een kritiek en dat is het dan. Maar voor Meerhof is het een prutsrapport.