Dresselhuis langs de logische meetlat (cijfer: 1)

De aan Harvard opgeleide juriste Silda Wall Spitzer stond met tranen in haar ogen naar het publieke mea culpa van haar echtgenoot te luisteren, toen deze bekendmaakte dat hij als de gouverneur van New York aftrad. Hij kon kennelijk moeilijk anders na de onthulling dat hij onveilige seks had gehad met een tweeëntwintigjarige prostituee die hij voor € 4300 naar het Mayflowerhotel in Washington had laten komen. Pikant is dat juist deze Eloit Spitzer prostitutiebazen hard wilde aanpakken.
De ‘stand-by-your-man’-actie van Silda Spitzer riep vraagtekens op bij Ciska Dresselhuis, hoofdredacteur van het feministisch tijdschrift Opzij: “Dit is toch vooral pr. Dit is een statement voor de buitenwereld. Ik denk dat ze toch ook aan de BV Spitzer denken als ze daar met toegeknepen ogen staat. Zoiets is ook een onderneming natuurlijk.” (De Pers, 14.3.08) Zij meent dat Hillary Clinton haar man nooit zo had bijgestaan als ze niet beseft had dat ze ooit nog eens zou meedoen als presidentskandidate.
Analyse. Dresselhuis neemt afscheid als hoofdredactrice van Opzij. Nadat ze jarenlang als boegbeeld van burgelijke feministen fungeerde, zoekt ze nu nadrukkelijk publiciteit met dit soort uitspraken. Want langzamerhand verdwijnt de publieke belangstelling voor Dresselhuis en dat is – voor haar - toch even slikken. Ook psychologische motieven spelen bij dit soort uitspraken een rol.
Tien op één (of honderd op één) dat u deze uitspraken afwijst als ondeugdelijk. Terecht overigens, want het is een aaneenrijging van verdachtmakingen. Maar dat is precies wat Dresselhuis ook doet: zij maakt de motieven van Silda Wall Spitzer verdacht. Het voorbeeld laat zien hoe makkelijk het is zo'n redenering op te zetten.
Weliswaar argumenteert Silda Spitzer niet met woorden, maar haar aanwezigheid is inderdaad een statement. Dresselhuis (“oh oh, dit is toch verschrikkelijk”) trekt haar motief in twijfel en onderbouwt dit met de verwijzing naar de handelwijze van Hillary Clinton.
(Zie ook: Etty)

© 2008 R.G.M. Ritzen