Jneid en de hetze van de Volkskrant

Andries Knevel, de gelouterde interviewer van EO, wil het debat met sjeik Fawaz Jneid niet aangaan (De Pers, 14.3.08). (Dat is opmerkelijk omdat Knevel de kennelijk moeilijk te onderdrukken neiging heeft om zijn gasten minimaal drie keer per zin te onderbreken, maar dit terzijde). In de Volkskrant noemde Knevel de Koran een saai boek. Fazaw, die hoogleraar Ellian ooit een kankergezwel noemde en Ali vervloekte, vermoedt dat de Volkskrant een nieuwe hetze wil ontketenen.
“Andries Knevel werd door de Volkskrant gevraagd of hij de Koran had gelezen, waarna hij als antwoord gaf deze te hebben gelezen en het saai te hebben gevonden. De Volkskrant, die het interview heeft afgenomen, vond in zijn goddeloze woorden een uitgesproken kans om een nieuwe hetze te ontketenen. Echter, deze banale pogingen uit de handen van de media zijn niet in staat iets af te doen aan de achtenswaardigheid en status van de Koran”, aldus Fawaz Jneid (11.3.08)
Analyse. Op basis waarvan concludeert Fawaz Jneid dat de Volkskrant een hetze wil ontketenen? In zijn stuk vind ik eigenlijk maar één argument: de Volkskrant stelt Knevel in de gelegenheid om zijn uitspraken te doen. Dat de woorden van de geïnterviewde niet voor rekening van de krant komen, is Fawaz Jneid kennelijk ontgaan.

© 2008 R.G.M. Ritzen