Van Westerloo, makelaar in ranzigheid

Remco van Westerloo is de programmadirecteur van RTL5 en RTL8 en is vanaf de eerste dag betrokken bij het programma ‘De Gouden Kooi’. Dat programma roept veel aversie op, maar Westerloo, zo blijkt uit in een interview in de Volkskrant (21.5.08), is hier erg verbaasd over. Met ‘De Gouden Kooi’ is niets mis, aldus Van Westerloo.
Een bewoner, Jaap, rolt rond in zijn eigen kots. “Dat vond ik een vorm van ontreddering waarmee ik niks te maken wilde hebben. Maar ja, in studentenhuizen wordt ieder weekend wel gekotst en daar maken we ons ook niet druk over.” Jaap blijkt echter ook zijn kots op te eten, maar dat is een misverstand. “Zo zag het eruit, maar het viel wel mee hoor. Het is maar twee seconden op televisie geweest. Jaap is echt een hyperintelligente jongen die precies weet wat hij doet.”
Alle bewoners blijken boven gemiddeld intelligent te zijn. Dat roept bij de interviewster toch wat vragen op. Huub is telefoonverkoper en Amanda is kledingverkoopster. Die intelligentie blijkt uit het feit dat dat “heel sterk zijn in het uitvergroten van hun emoties. Als ze iets heftigs zeggen, kijken ze nét iets langer in de camera. Als iemand een kunstje heeft geflikt, laat hij op het goede moment een stilte vallen. Dat is heel knap. Deze mensen snappen precies wat ze aan het doen zijn.”
Brian, die een paard probeert te bevredigen, lijkt zijn agressie soms nauwelijks te kunnen beheersen. Weer een misverstand. Volgens Van Westerloo heeft hij in De Gouden Kooi juist geleerd om zichzelf in de hand te houden. “Uiteindelijk heeft hij nooit iemand iets aangedaan.” Dat zijn vriendin op zeer agressieve wijze de douche in duwt en dat hij onder meer een glazen deur vernielt, doet daar kennelijk niets aan af. “Ik lig er niet wakker van dat hij zijn emoties op die manier uitvergroot.”
Een zekere Lieke wordt door drie mensen half uitgekleed terwijl ze wordt vastgehouden. “Van aanranding was totaal geen sprake. Het zag er heel erg naar uit, maar het was niet seksueel gericht. Er werd een zender van haar afgepakt. Ze wilden haar in de vijver gooien.”
In de grachtengordel heerst een minachting voor dit programma, maar die is volgens Van Westerloo totaal misplaatst. “Ik denk dat de geschiedenis ons gelijk gaat geven.” Het programma is televisietechnisch een bewonderenswaardig project. “We zijn zelfs salonfähig aan het worden. Je ziet het ook in de media. Columnist Aaf Brandt Corstius van nrc.next en Hugo Borst hebben ons al opgepikt. Het is toch raar dat we in een land waarin we nog steeds clusterbommen hebben, ons druk maken over De Gouden Kooi.”
Analyse. Een fikse stoet aan drogredenen kwam voorbij.
Verschuiving van de argumentatie. De boven gemiddelde intelligentie van de telefoonverkoper en de kledingverkoopster blijkt uit hun cameragevoeligheid. Doorgaans bedoelen we met intelligentie iets heel anders.
Irrelevante argumentatie. De paardenbevrediger is agressief, maar Van Westerloo ontkent dit. Na de opsomming van enkele agressieve daden van Brian zegt Van Westerloo fijntjes dat hij er niet van wakker van ligt dat Brian zijn emoties op die manier uitvergroot. Maar daar gaat het niet om. Van Westerloo beweerde dat Brian zijn agressie onder controle zou hebben en dat blijkt niet zo te zijn.
Verschuiven van de bewijslast. De minachting voor dit programma is volgens Van Westerloo totaal misplaatst. Zijn argument is dat de geschiedenis hem gelijk zal gaan geven. Hij bewijst hiermee niets. Iedereen kan zijn gelijk ‘bewijzen’ door naar de toekomst te verwijzen.
Autoriteitsdrogreden. In het kader van de onterechte miskenning, merkt Van Westerloo op dat columnist Aaf Brandt Corstius (nrc.next) en Hugo Borst het programma hebben opgepikt. Is het verwijzen naar deze televisie-autoriteiten een reden om te stellen dat de miskenning onterecht is?
Irrelevante argumentatie. Het is volgens Van Westerloo raar dat we in een land leven waarin we nog steeds clusterbommen hebben en ons toch druk maken over De Gouden Kooi. Bestaat er een logische relatie tussen het hebben van clusterbommen en de (negatieve) waardering voor dat programma? Die logica ontgaat mij.

© 2008 R.G.M. Ritzen