Mugabe, Matonga en de persoonlijke aanval

“Racistisch en een belediging voor Afrikaanse leiders.” Zo kwalificeerde de Zimbabwaanse regering de financiële sancties die de G8, de acht belangrijkste industrielanden, Zimbabwe wil opleggen. Die sancties zijn een straf voor de afgelopen verkiezingen, waarbij tegenstanders van Mugabe fors onder druk werden gezet en waarbij het geweld bepaald niet geschuwd werd (NRC, 8.7.08).
Bright Matonga, de Zimbabwaanse minister van Informatie reageerde dinsdagavond op het besluit genomen tijdens de G8-top in Japan:“Ze willen de bemiddelingspogingen van de Afrikaanse Unie en de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki ondermijnen omdat ze denken dat blanken beter kunnen denken. (…) President Mugabe is de wettelijke president van Zimbabwe, en er is niets dat daar verandering in kan brengen.”
In een verklaring aan het einde van de G8-top werd het bewind van dictator Mugabe en het frauduleuze verkiezingsproces bekritiseerd: “We accepteren de legitimiteit van geen enkele regering die niet de wens van het Zimbabwaanse volk weerspiegelt.” Daarnaast werden er financiële en andere maatregelen aangekondigd tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het verkiezingsgeweld.
Analyse. Matona doet het voorkomen dat de kritiek te maken heeft met een blank-zwart –controverse. Hij probeert het motief van de critici verdacht te maken. Maar de kritiek komt niet louter van westerse zijde, maar ook van Morgan Tsvangirai, Mugabes politieke tegenstander. Hij is nog voor de verkiezingen naar de Nederlandse ambassade gevlucht, nadat hij twee was aangehouden. (De tweede man van de oppositiepartij, Tendai Biti, is inmiddels opgepakt vanwege hoogverraad.)
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, een Aziaat, uitte al eerder zijn diepe bezorgdheid over de toestand in Zimbabwe. Kritiek komt ook van Wilf Mbanga, redacteur van de in Londen verschijnende oppositiekrant "The Zimbabwean". Veertig prominente Afrikaanse leiders, onder wie voormalige VN-leider Kofi Annan, hebben een verklaring gepubliceerd waarin ze oproepen tot vrije en democratische verkiezingen in Zimbabwe. Ook buurland Botswana heeft officieel geprotesteerd tegen de arrestatie van Morgan Tsvangirai en Tendai Biti.
Kortom, het is geen kwestie van westerse superioriteit.

© 2008 R.G.M. Ritzen