Desmet en de persoonlijke aanval

Onlangs is er nog iemand boos geworden op een kunstenaar. Dit keer niet de Paus of Mapfuwa, maar de Franse senator Simon Loueckhote. Een cartoon van Zak in De Morgen achtte hij smakeloos en hij verzocht president Sarkozy een klacht in te dienen. “De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting geven de cartoonist niet het recht ons land op zulke wijze te beledigen”, liet de boze senator weten.
Yves Desmet, politiek hoofdredacteur van De Morgen, staat volledig achter de cartoonist Zak. “Ik heb intussen vernomen dat Loueckhote de oom is van een van de overleden soldaten. Ik kan zijn emotionele reactie dus best begrijpen, maar de krant blijft achter Zak en zijn cartoon staan”, zegt Desmet.
Analyse. Het begrip dat Desmet toont, neigt toch sterk naar een argumentum ad hominem: het verlies van een neef bepaalt de toorn van de senator. Loueckhote’s punt is duidelijk en als Desmet het daar niet mee eens is, moet hij aangeven waarom de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in dit geval wel degelijk zwaarder wegen dan de belediging.