Pahl en de gekruisigde kikker

Paus Benedictus XVI greep hoogst persoonlijk in toen hij afgelopen zomer in Bolzano was. Hij veroordeelde het kunstwerk van een kruisigde kikker als blasfemie.
Het werk van de Duitse kunstenaar Martin Kippenberger met de titel 'Zuerst die Fuesse' (Corriere della Sera, 28.8.08), bestaat uit een meter en dertig centimeter grote gekruisigde kikker met in de ene hand een biermug en in de andere hand een ei. Het is een uitbeelding van menselijke levensangst.
Maar aangezien de kikker net zoals Jezus Christus met handen en voeten aan het kruis genageld is, schoot dat laatste de paus in het verkeerde keelgat. Het Vaticaan stuurde een brief naar het regionale bestuur met de mededeling dat het beeld veel gelovigen “die in het kruis een symbool van de liefde van God zien”, veel verdriet doet.
Het Vaticaan vond in de voorzitter van het plaatselijk bestuur, Franz Pahl, meteen een medestander. Het beeld was volgens hem inderdaad “een afschuwelijk stuk vuilnis dat veel mensen kwaad maakt”. Hij ging zelfs nog een stap verder dan die enkele mededeling en begon een hongerstaking om het beeld uit het museum te krijgen. Kunstliefhebbers protesteerden: de vrijheid van de kunstenaar was in het geding.
Toen ik uit Bolzano vertrok, was de discussie nog in volle hevigheid.
Analyse. Franz Palh blokkeert de discussie door de hongerstaking. Weliswaar bedreigt hij anderen niet direct, maar van een discussie is geen sprake.

© 2008 R.G.M.Ritzen