Berlusconi's velina?

Mara Carfagna studeerde rechten en werd op haar tweeëndertigste minister van emancipatiezaken in het kabinet van Berlusconi, nadat ze eerst kort parlementslid was. Vorige week kwam haar eerste boek uit, dat een bundel portretten van conservatieve vrouwen uit de internationale politiek bevat. Carfagna, kort streng kapsel, hooggesloten blousjes, sprak onlangs op een congres over discriminatie van homo’s. Ook bezocht ze een zigeunerkamp en ontwikkelde plannen om prostituees van de straat te halen.
Kortom, ze doet de dingen die een minister geacht wordt te doen.
Maar tot aan haar benoeming als parlementslid had Carfagna een heel andere bezigheid. Namelijk als zeer schaars gekleed fotomodel. En verder was ze al even schaars op televisie als velina (showgirl) te bekijken. Eén van haar kijkers was Berlusconi en die liet zich in 2006 ontvallen best met haar getrouwd te willen zijn. (Vervolgens kon Berlusconi aan de slag om zijn eigen huwelijk te redden.)
Niet iedereen, zelfs niet in haar eigen partij Forza Italia, is even enthousiast als Berlusconi. “Ik was diep beledigd, en veel vrouwen met mij”, bekende sociologe Chiara Saraceno (Trouw, 18.10.08). “Afgezien van het feit of ze nou wel of niet iets heeft uitgespookt met Berlusconi, vind ik het een schande dat hij zo'n incompetente vrouw op Emancipatiezaken heeft gezet. Dat bevestigt dat het een symbolisch ministerie is. Had hij nou echt geen kundige vrouw kunnen kiezen? Als ze het over prostitutie heeft en zegt dat het verkeerd is om je lichaam te verkopen, denk ik: ‘Maar dat deed jij ook!’”
Analyse. Die laatste opmerking is een tu qouque-drogreden (de-pot-verwijt-de-ketel-dat-hij-zwart-ziet). Het feit dat Carfagna halfnaakt op tv rondhuppelde, zegt niets over de waarde van haar plannen. Sterker nog, het is helemaal niet relevant en het zegt evenmin iets over Carfagna’s (on)kundigheid.

© 2008 R.G.M. Ritzen