Ouray en de petitio principii

Links heeft een waardevolle traditie van solidariteit, matiging en compassie te bieden, meent journalist Giesen (VK, 18.10.08). Maar de werkelijke macht bij rechts ligt, dat het bedrijfsleven heeft heilig verklaard. Onjuist, meent Duns Ouray, hoofdredacteur van de website http://www.hetvrijevolk.com/. (Vk, 24.10.08). “Nederland is een eenpartijstaat. Die partij, de PvdA, heeft een aantal dependances: CDA, VVD, D66, et cetera. De Partij wint altijd de verkiezingen.”
Twee alinea’s later vraagt Ouray zich af, waar ‘rechts’ dan zit. “Als rechts werkelijk aan de macht is, dan hoor ik graag van Peter Giesen waar die rechtse elite dan zit. Want ik zie alleen maar linkse talking heads op tv, linkse columnisten in de kranten, linkse ambtenaren en linkse politici.”
Giesen zegt dat in de VS het aantal allerarmsten tussen 2000 en 2005 met 26 procent toenam. Wat hij niet vermeldt, is dat tussen 2001 en 2005 ook het budget voor armoedebestrijding met 39 procent toenam.
Analyse. Een overtuigende kritiek op Giesen? Lijkt me niet. Ouray bezondigt zich aan een cirkelredenering. Hij definieert eerst alles als links. In termen van zetelverdeling in de Tweede Kamer gaan 139 zetels naar links. Alleen de PVV en SGP vallen dat niet in dat blok. Dan is de conclusie dat bijna alles rechts is, terecht. Een klein minpuntje: die conclusie zit er al van meet af aan ingebakken. Maar als ik alles wat zich niet aan de linkerzijde van Marx bevindt, definieer als rechts, dan zie ik overal rechtse politici, journalisten, schrijvers.