Snijders en de fictieve tegenstander

“Nederland is in de war. We weten niet meer wie we zijn of waar we voor staan en het is de ‘jongere generatie’ die het heeft gedaan” klaagt de Groningse studente Gitta Snijders (VK, 28.10.08). De babyboomers klagen dat de jongere generatie niet maatschappelijk geëngageerd is en dat “daardoor de maatschappij worstelt met een algehele lethargie, een multiculti-moeheid en globalisatie-angst. Allemaal de schuld van die comazuipende jeugd.”
Maar waar zou de 'falende jeugd' zich mee kunnen engageren? “Zijn het de verhitte, mediageile discussies over multiculturalisme, of de Joran van der Sloot-topics van overspannen Pauws en Wittemannen? Zijn het de scheten van Rita Verdonk, of is het Wilders' nieuwste rochel? Moeten we de politieke debatten bespreken, die pijnlijk het vergrootglas leggen op de laffe compromissen die in de politieke coalities gesloten worden?”
Het gebrek aan voorbeelden is volgens Snijders de erfenis van de babyboomgeneratie, die zijn kansen heeft gehad en nu geconfronteerd wordt met een resultaat waar deze niet op had gehoopt. Het angstig, conservatief gemopper in de trant van ‘vroeger was alles beter en het kan straks alleen maar slechter gaan’ is een hypocriete houding, meent Snijders. De babyboomers hebben eerst een status quo gecreëerd waarvan ze nu zelf de stank beginnen te ruiken en nu eisen ze van hun kinderen eisen dat ze de stront opruimen.
Analyse. Snijders creëert een fictieve tegenstander. Wie zegt dat de jeugd de schuld is van het feit dat de maatschappij worstelt met algehele lethargie en globalisatie-angst? Er wordt in de aangehaalde discussies driftig met vingers gewezen, maar de categorie ‘jeugd’ ben ik nog niet tegengekomen.
Wel is er kritiek op de jonge generatie. Prof. Derksen (Radboud Universiteit Nijmegen) meent dat eigenliefde en grootheidsfantasieën de afgelopen decennia exponentieel zijn toegenomen. En die zorg wordt massaal gedeeld door de Nederlandse bevolking. Driekwart van hen denkt dat het evenwicht tussen rechten en plichten bij de jeugd verstoord is. Maar de mentaliteit van ‘alles kan, niet moet’ wordt daarbij niet in verband gebracht met allerlei hedendaagse maatschappelijke problemen.
Maar iemand als Trezesniewski bestrijdt zelfs het idee dat de jeugd narcistischer is geworden. De (Amerikaanse) jeugd verschilt nauwelijks van die van dertig jaar geleden. Alleen is ze wat cynischer en minder goedgelovig. En, zo voegt hij er aan toe, ook de Griekse filosoof Socrates (469-399 V.Chr.) schreef al: “De kinderen van vandaag zijn tirannen. Ze spreken hun ouders tegen, ze schrokken hun eten op, en tiranniseren hun leraren.” Bovendien waren ze te veel ingenomen met zichzelf.

Terzijde. Wat zegt de jeugd zelf over deze discussie. Op internet vond ik deze discussie naar aanleiding van Snijders' artikel:

“Neuqen? Gitta?”
“Gitta is denk ik wel liev.”
“Ellen, jij bent pot, je vindt haar gewoon geil. Dat is wat anders dan lief.”
“BERT is HOMOFIEL!”
“NIETUS! Ik heb helemaal geen AIDS!”
“Foei Bert! U is abuis! Ellen houdt zowel van jongens als meisjes en wisselt (daarom) ook regelmatig van geslacht als het haar partners betreft. Ze is dus niet (alleen) POT, maar juist veel meer… *informeert beleeft of dit nieuws nu nieuwe mogelijkheden biedt voor Bert?*”
“Ellen wil mij niet. Alleen maar omdat ik geen IQ van 244 heb.”
“Veel boerenkool blijven eten. Verhoogt IQ”
“Alleen een lul van 20 cm + telt, Lucas.”
“Als kind deed ik 141, maar toen kwam Dr. Snuggles en die heeft alles verpest. Gitta zou overigens zomaar door Haarlem kunnen banjeren zonder op te vallen.”
“De vraag is meer: wie wil er door Haarlem banjeren zonder op te vallen?”
“Wie zegt dat? Voor sommige gezamenlijke, prettige activiteiten heb je helemaal geen hoog iq nodig.”
“IQ van 30 and proud!”
“Eerlijk gezegd boeit het me voor geen meter. Ben al blij dat ik met moeite een Ollie kan zijn, als ik dat ook nog van getalletjes moet laten afhangen…Dr. Snuggles blijft wel een lul, dat wel.”
“Oh ja Bert, kom je volgend jaar een lezing geven tijdens het Mensa Oktoberweekend?”
“het Mensa oktoberweekend 2009? Tuurlijk. Ik zie dat ik dan nog een gaatje vrij heb in mijn agenda.”
“bij mijn laatste meting had ik een IQ van 76 maar ik voel mij vaker dan gemiddeld slim.”
“Misschien ligt het aan de meetmethode…”
“Nee joh, ik volg een masterclass bij Bert, pittig kan ik je vertellen. Mocht iemand van het strenge meesterwerk houden, dan is Bert the man.”
“Je moet niet vergeten dat Ollie van oorsprong Limburger is he…”
Fail!
“En zie daar: het onderwerp voor je column op het Mensaweekend 2009! Overigens zou je ook de stelling kunnen onderbouwen dat hoogbegaafde meisjes ab-so-luut niet kunnen pijpen.”
“Welnee, aangezien het niet om de scores gaat, maar gewoon om mij, Mij, MIJ! LOL! (geintje).”
“Een stelling onderbouwen voor mensa-publiek? Ik peins er niet over. Dan kun je de rest van de avond je onderbouwing gaan her-her-her-her-her-onderbouwen en wordt je uiteindelijk weggevaagd door zes Good Will Hunting’s die het complete oeuvre van Francis Fukoyama letterlijk uit hun hoofd kennen. Gewoon omdat ze het kunnen en het zo makkelijk slachtoffer spelen is als je hoogbegaafd bent (”Boehoe, niemand die me snapt”). Leer mij dat soort types kennen. Narcisme is bij hoogbegaafden meestal het beginstadium.”
“Nee, ik doe wel een essay over zelfmoord. Dat schijnt heel populair te zijn bij hoogbegaafden. Wetten der evolutie zeg maar. Hoogbegaafdheid is ook maar een mutatie.”
“Heeft het al-dan-niet hoogbegaafd zijn iets te maken met je pijpcapaciteiten?”
“De Pijpkoningin - Is dat een koosnaamp die je jezelf toebedeeld hebt of heeft Michiel die voor je verzonnen? *kijkt heel geïnteresseerd*”
“Geinig stukje van Gitta. Ook lachen op de vernieuwede VK-site: “Inloggen is niet noodzakelijk, maar heeft voordelen. Zo hoeft u niet steeds uw gegevens in te vullen, kunt u een plaatje kiezen en stemmen op reacties.”En ik maar stuntelen met de instellingen van Firefox. ‘t Is ook allemaal zo nieuw dat internet he.”
“OMG! Ze hebben het beruchte stemsysteem ingevoerd!”
“*Huiver*”
“Als je nu dingen zegt die niet lief zijn, wordt er NEGATIEF op je gestemd! PAK AAN TROL! EEN MINNETJE! PATS!”
“Bij veel minnetjes….dan eh…Heb je veel minnetjes…Dus…”
“Ja, dat internets gaat nog eens heel groot worden, ook bij de Volkskrant. Moeten ze wel eindelijk eens overstappen op een 14K4 modem…”
“Ik heb een heeeeel hoog IQ en vind Gitta op Facebook een lekker wijf. Mag dat ook?”
“Overigens heeft ze natuurlijk redelijk gelijk over babyboomers, maar moet ze niet gaan zeuren over revolutie. Klinkt zo ‘68.”
“een tijdje terug stond in elsevier ook een briljante babyboom bash”
“Wat een schattig stukje. Vertederend.”
“Ze heeft alleen zoveel woorden nodig voor die stumperige bejaarden. Babyboomers moeten gewoon kapot. En gaan kapot, binnen nu en 20 jaar.Doeidoei, babyboomers.”
“Alzheimer is een zegen.”
“Mijn grootste dilemma na t zien van alle feauteaux. is het nou een bloedlekker wijf, of heeft ze toch een soort rare plofkop? *vragen vragen vragen*”
“Als er ooit een babyboom was, komt er vanzelf een stif bodyboom en dat is heel aantrekkelijk voor de uitvaartbranche.”
“En hoogbegaafde mannen kunnen niet beffen neem ik dan maar aan?"
“Ze heeft anders best een lekker bekkie - kan vast heerlijk pijpen!”
“Babyboomers zijn mutanten.”
“hoogbejaarde mannen daarintegen…je moet ze alleen wat vaker naar lucht laten happen.”
“Er zijn ook babyboomers die geen touwtjes in handen hebben en/of mopperen. Sterker nog, die zich uitstekend vermaken, met de tijd meegaan, dankzij kinderen en kleinkinderen niet vinden dat vroeger alles beter was, niet grijs of kaal zijn, niet jaloers zijn op de jeugd, niet onder pseudoniem op internet actief zijn, etc. etc.Kortom, mag ik mij voorstellen…”
“Ik zou Gitta doen, plofkop of niet.”
Tja...

© 2008 R.G.M. Ritzen