Van Duijn en de persoonlijke aanval

"Crisiscommentator Middelkoop durft buiten de gebaande paden te denken." Maar niet iedereen is daar even enthousiast over. Bijvoorbeeld Jaap van Duijn, voormalig hoogleraar economie en gepensioneerd Robeco-topman: “Econoom, commentator, analist, journalist? Ik zou hem zo niet willen noemen. Ik zeg eerder: een goede boekjesverkoper en een handige commerciële knaap. Maar ik ken hem alleen indirect.”
“Ik weet wel waarom ze hem vragen”, zegt Van Duijn, die zelf ook regelmatig commentaar geeft. “In tijden van crisis is er geen behoefte aan genuanceerde meningen. Dan willen mensen duidelijkheid. Dat geeft hij. De simpele dingen verkopen het best” (VK, 28.10.08).
Toch lijkt Middelkoop hert gelijk op zijn zijde te hebben, maar Van Duijn relativeert ook dat. “Middelkoop is een van de velen. Stap maar een boekenzaak in New York in. Daar liggen titels als ‘Hoe te profiteren van een ineenstorting?’ De mensheid is heel gevoelig voor slecht nieuws. Dat scoort altijd.”
Van Duijn ziet in hem eerder een beleggingsexpert die met slecht nieuws geld probeert binnen te halen. Middelkoop heeft namelijk een eigen beleggingsfonds in goud. Van Duijn: “Hij speelt een dubieuze dubbelrol. Hij moet onheil prediken om zijn eigen fonds te promoten. Dan is je onafhankelijkheid ver te zoeken.”
Analyse. Van Duijn grossiert behoorlijk in persoonlijke aanvallen richting Middelkoop: een “boekjesverkoper”, wiens “onafhankelijkheid ver te zoeken is” en die belang heeft bij onheilsberichten, maar die “geen genuanceerde meningen” verkondigt.
Morgen doen we 'Middelkoop'.