Van Middelkoop over de Van-Duijnen

Dat politici en economen over het algemeen wat minder pessimistisch over de kredietcrisis spreken, vindt crisiscommentator Middelkoop niet vreemd. “Natuurlijk, als jij op Wall Street werkt, ga je toch niet je carrière in de waagschaal stellen? Maar sommigen snappen het gewoon niet. Neem zo'n Arjo Klamer. Die heeft er werkelijk geen kaas van gegeten. Anderen snappen het wel, en geven privé ook wel toe dat ze mijn analyse delen, maar durven het niet openlijk te zeggen. Ze zijn allemaal op de een of andere manier verbonden aan de Aegons van deze wereld of aan de pensioenfondsen. Ze hebben allemaal uit de ruif meegegeten” (VK, 28.10.08).
Analyse. Het motief wordt verdacht gemaakt: het carrièreperspectief, het intellectueel tekort, het gelieerdzijn aan een beleggingsmaatschappij voorkomt dat mensen de waarheid spreken. Het zijn allemaal redenen waarom Middelkoop hoe dan ook gelijk heeft, althans in de ogen van Middelkoop zelf. Het is eigenlijk een variant op de gisteren besproken drogredenen van Van Duijn, maar dan alleen omgekeerd.
In de Volkskrant stond Middelkoop buiten de gebaande paden durft te denken. Inderdaad. In Trouw (2006) zei hij: “Sommige mensen zeggen dat Osama bin Laden niet bestaat. Zo ver ga ik niet. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de Amerikaanse overheid wist dat de aanslagen eraan kwamen en dat zij toen explosieven in de gebouwen heeft geplaatst om deze, nadat de vliegtuigen erin waren gevlogen, op te blazen.”