Meijer en de persoonlijke aanval

“Dit is praat van een oude man.” Daarmee probeerde Matthijs van Nieuwkerk in de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ op een overigens vriendelijke wijze oud-hoogleraar Fik Meijer de mond te snoeren. Die laatste produceert sinds zijn emiraat aan de lopende band fantastische boeken en nu stond zijn nieuwe boek over helden (Bejubeld & Verguisd) op het menu. Wat later in de uitzending deed Van Nieuwkerk er nog een schepje boven op: “Dit is het verhaal van een ripfluwelen romanticus. Het is geweldig wat u zegt, maar er klopt helemaal niets van.” (DWDD, 4.12.08)
Meijer stelde dat we tegenwoordig geen helden, maar hooguit vedetten hebben. Iemand als Huntelaar mag dan wel een uitstekende voetballer zijn, maar hij is geen held zoals Coen Moulijn, Faas Wilkens of Cruijff. Het onderscheidend criterium is de mate waarin mensen zich identificeren met een publieke figuur. Nieuwkerk stelde dat Faas, toe hij naar Italië vertrok, net zo oud was als Huntelaar. En Bril merkte op dat in zijn straat een jongetje woont dat in een Huntelaarshirt rondloopt.
Analyse. Met hun tegenvoorbeelden slaan Van Nieuwkerk & Bril de plank toch echt mis. Het criterium om te bepalen of iemand als een held kan doorgaan, is de mate waarin mensen zich publiekelijk ‘identificeren’ met een persoon. Die vergelijking met Faas’ leeftijd is irrelevant en dat er een jongetje met het Huntelaarshirt rondloopt ook al geen tegenvoorbeeld. Kortom, het is geweldig wat Van Nieuwkerk & Bril zeggen, maar er klopt helemaal niets van.

© 2008 R.G.M. Ritzen