Zwagerman als zielenvorser van Heine (9/2)

Joost Zwagerman (potlood)

Sooreh Hera heeft min over meer om moeilijkheden gevraagd, meent Bas Heine. Althans, Zwagerman vindt dat Heine dat meent. Dat staat in zijn pamflet ‘Hitler in de polder & Vrij van God’ (p. 64). Heine zei het niet, maar Zwagerman leidde dat af uit een discussie die hij met Heine had. De reden waarom ze moeilijkheden kreeg, zou volgens Heine te wijten zijn aan de indruk die zij op de Vlaamse televisie wekte.
Wat zei Heine eigenlijk? “Principieel ben ik het met je eens”, zei hij tegen Zwagerman in het Buitenhof (30.12.07). Het ging in de discussies over de multiculturele samenleving teveel over incidenten en te weinig over het reële, onderliggende probleem, namelijk de angst over de eigen identiteit onder allochtonen én autochtonen. Over de discussie over de foto’s van Sooreh Hera merkte hij op dat hij het betreurde dat de discussie niet ging over het thema dat de kunstenares aankaartte. Hij wees daarbij op een interview met haar op de Vlaamse televisie (zie de uitzending vanaf 16:40). Het ging in dat interview niet over de positie van homo’s binnen de islam, maar over wat voor een soort figuur Mohammed nu eigenlijk was. Of hij een homo was, wilde de Vlaamse journalist weten. Sooreh Hera ontkende dat dan weer, maar merkte wel op dat Mohammed een pedofiel was. “Waar hebben we het dan over?”, vroeg Heine zich af.
Analyse. Op dat punt nam Zwagerman het gesprek over. Dus op basis van dit fragment leidde Zwagerman af wat Heine kennelijk vond. Maar de laatste zei nergens dat Sooreh Hera de moeilijkheden aan zichzelf te danken had. Het was ook niet de context van de discussie. Niet op dat moment en evenmin op elk ander moment in die discussie. Heine gaf enkel aan dat de discussie bij dit soort zaken vervolgens over bijzaken ging, bijvoorbeeld over de figuur van Wim van der Krimpen, de museumdirecteur die de foto’s weigerde. Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar het ging absoluut niet over de vraag of Sooreh Hera om moeilijkheden had gevraagd.
Kortom, Zwagerman verzon een standpunt.