Tóth over generalisaties (10/3)

Haar boek over ondernemen

Tóth is boos. In een artikel in de Volkskrant wordt een onderzoek aangehaald waar uit blijkt dat vrouwelijke topmanagers niet anders zijn, handelen en managen dan mannelijke topmanagers. “Vrouwen stellen teleur.”
“Daar word ik al heel erg boos om”, zei deze topondernemer in Pauw & Witteman (9.3.09). “Want dat generaliseren vind ik trouwens iets heel doms.”
Vervolgens slingerde ze de ene generalisatie na de andere de ether in. “De kredietcrisis is niet de schuld van vrouwen, maar daar zitten mannen.” Als er vrouwelijke bankiers waren geweest, was er geen crisis geweest. “Absoluut niet.” “Vrouwen zijn voorzichtiger met investeren.” Meteen daarna: “Vrouwen twijfelen meer aan zichzelf.” Niet veel later: “Vrouwen nemen minder risico.”
Weer een paar seconden later flipte uit haar mond: “Russen gedragen zich niet zo netjes als gemiddelde beschaafde mensen.”
Analyse. Als anderen generaliseren, is dat dom en wordt Tóth zelfs boos. Als zij generalisatie, gelden andere maatstaven. Tóth meent dat de bezwering “...als ik dan toch even mag generaliseren…” een vrijbrief is om dat dan ook maar om de drie seconden te doen. Maar de verontschuldiging, voorafgaande aan de generalisatie, zegt helemaal niets. Een generalisatie is en blijft een generalisatie en een ‘als-ik-toch-even-mag-generaliseren’ doet daar niets aan af.