Condooms 2 (2/4)

“Het monogame huwelijk en het plaatsen van seksuele gemeenschap binnen de context van het huwelijk dienen niet om aids te voorkomen. Dit is een – welkom – neveneffect”, meent aartsbisschop en ethicus Eijk (VK, 2.4.09). De kerk houdt deze visie op huwelijk en seksualiteit voor, omdat zij voortvloeit uit de scheppingsordening zoals die in de Heilige Schrift beschreven is. ”Bovendien is het monogame, stabiele huwelijk de basis voor een gelukkig gezinsleven en de beste springplank die we kinderen voor hun leven kunnen bieden.” Condooms beschermen tegen aids, maar het biedt volgens Eijk geen absolute, maar slechts relatieve bescherming.
“Dat komt doordat mensen het condoom niet goed gebruiken, maar vooral doordat het – zeker in de Afrikaanse klimaatomstandigheden – kan scheuren. En als het condoom het sperma niet tegenhoudt, houdt het ook het aidsvirus niet tegen.
Dit is de realiteit en daarmee moeten promotors van het condoom rekening houden.”
Analyse. Eijk maakt zich schuldig aan een onjuiste vergelijking. Hij vergelijkt de ideale situatie van het monogame stabiele huwelijk met de alledaagse praktijk van het condoomgebruik en concludeert dat de ideale situatie te prefereren is (nog even los van de religieuze overwegingen). Fair is die vergelijking echter niet. Men zal de alledaagse praktijk van het huwelijk in Afrika moeten vergelijken met het alledaagse condoomgebruik, wil men deze zaken met elkaar vergelijken.