Verbon en de slag in de lucht (4/4)

Harrie Verbon, de Tilburgse econoom die er niet voor schroomt om meningen te verkondigen die haaks staan op wat algemeen gangbaar is, presenteerde onlangs in de Volkskrant zijn alternatief voor de hogere AOW-leeftijd (3.4.09).
Jongerius (FNV) moet als alternatief voor die verhoging vier miljard ophoesten. CDA is allergisch voor alles wat naar lastenverzwaring riekt en Wientjes (NWO) ziet niets in de beperking van de aftrek van hypotheken. Logisch, meent Verbon, want zijn achterban woont natuurlijk vooral in huizen boven de miljoen. Dus waar haalt Jongerius met instemming van de werkgevers en het CDA het geld vandaan?
Verbon adviseert onder meer het afschaffen van het automatisch leeftijdsontslag op 65-jarige leeftijd en het financieel voldoende aantrekkelijk maken om door te blijven werken. Zijn inschatting is dat ongeveer honderdduizend oudere werknemers langer door willen blijven werken. “Dat is geen grotere slag in de lucht dan de aanname van het kabinet dat door de verhoging van de AOW-leeftijd mensen blijven doorwerken. Dat levert een kleine miljard euro op”, meent Verbon.
Een aantal alinea’s verder is dit ‘hypothetische’ bedrag gepromoveerd tot feit: de één miljard besparing wordt zonder meer in het optelstaatje meegenomen en “klaar zijn we, want dit is een alternatief plan waar geen werkgever tegen kan zijn.”
Analyse. Het feit dat het miljard van Verbon, dat ontstaat door het afschaffen van het automatisch leeftijdsontslag, net zo’n slag in de lucht is als de miljard die het kabinet denkt binnen te halen met de verhoging van de AOW-leeftijd, heeft argumentatief gezien geen enkele waarde. Het is en blijft een slag in de lucht en het siert Harrie Verbon wel dat hij de eerste is om dat toe te geven. In die zin lijkt hij mij een lichtend voorbeeld voor zijn collega-economen. (Maar goed, dit valt buiten het kader van deze site. En toegegeven, Coen Teulings geeft deze week in VN ruiterlijk toe dat economen slecht zijn in het voorspellen (4.4.09).)