Heertje over Apeldoorn (12/5)

“Denken in termen van waarschijnlijkheden ligt onze landgenoten niet”, meent emeritus hoogleraar Arnold Heertje (RTL.z). “Dat er altijd ook een kans is dat het onwaarschijnlijke gebeurt valt helemaal buiten het gezichtveld.” De gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnendag 2009 illustreren dat.
De burgemeester van Apeldoorn verklaarde dat deze handelingen niet zijn te voorkomen en dat het draaiboek voor de beveiliging precies is opgevolgd. Beide uitspraken vindt Heertje erg voorbarig. “Vermoedelijk is geen inventarisatie gemaakt van gebeurtenissen met een kleine kans, zodat ook het afwegen van voor- en nadelen van specifieke veiligheidsmaatregelen ook niet heeft plaatsgevonden.”
Bovendien verbaast het hem niet indien een onafhankelijk onderzoek leert dat er een ernstige beoordelingsfout ten aanzien van de beveiliging in Apeldoorn.
Analyse. Wat bewijst Heertje vanuit zijn leunstoel eigenlijk? Feitelijk helemaal niets. “Vermoedelijk is er geen inventarisatie….” en “het verbaast me niet indien…” De logicus Van Bendegem heeft ooit eens een interessante suggestie gedaan hoe je dit soort pseudowetenschappelijke praat kunt neutraliseren, namelijk door met dezelfde strategie te opponeren.
Dus bij dezen volg ik zijn raad op: ‘vermoedelijk heeft Heertje helemaal geen zin gehad om iets uit te zoeken en het zou me dan ook niet verbazen als een onafhankelijk onderzoek leert dat Heertje een ernstige beoordelingsfout heeft gemaakt ten aanzien van bijna alles waarover hij schrijft’.