Ellian en het vertekenen (8/6)

Eduard Bomhoff, oud-LPF-minister en oud-PvdA'er, gaf in NRC een portret van Fortuyn: “Fortuyn kritiseerde de ‘achterlijke cultuur’ van veel immigranten, maar volhardde tevens in zijn forse kritiek op minister Borst van Volksgezondheid, slappe wethouders in de grote steden, de regentencultuur in Den Haag en de politisering van de ambtenarij, waar het lidmaatschap van een van de paarse partijen noodzakelijk was wilde men promotie maken richting ambtelijke top. Wilders heeft één unique selling point: weg met het heilige boek en de profeet van de moslims.”
Bomhoff, zo weet de Leidse hoogleraar Ellian te melden, “weet donders goed wie over de islam begon in Nederland: Pim Fortuyn. Zelfs het woord 'islamisering' is bedacht door Fortuyn: 'Tegen de islamisering van onze cultuur' (1997). Fortuyn, en niet Wilders, stond aan de wieg van de kritiek op de islam. Weet Bomhoff dit niet?”
Analyse. Beide beweringen zijn onjuist. Het was niet Fortuyn, maar Bolkestein die in 1991 de rol van islam in het integratiedebat bekritiseerde.
Dat Fortuyn het woord ‘islamisering’ heeft bedacht, is eveneens onzin. Prof. Koningsveld bekritiseerde Bolkestein in 1992: “Maar het is werkelijk te onzinnig voor woorden om bang te zijn voor een islamisering van Nederland.”