Thyssen versus Somers (6/5)

‘Open VLD heeft elke dag een andere kandidaat’, kopte de Standaard (5.6.09). De sneer was afkomstig van Marianne Thyssen, voorzitster van het Vlaamse CDA, het CD&V. Ze reageerde daarmee op de opmerking van Bart Somers, de fractieleider van de Open VLD (Vlaamse VVD), die meende dat de huidige ministerpresident van Vlaanderen, Kris Peeters, niet de juiste man op de juiste plek is.
“Wij hebben in het begin van de campagne al gevraagd wie ze naar voren schuiven, maar lang kregen we geen antwoord”, aldus Thyssen. “Daarna leek het erop alsof Bart Somers zelf de uitdager was, en nu is het Dirk Van Mechelen. Bij Open VLD hebben ze schijnbaar elke week een andere kandidaat.”
Analyse. Sterke retoriek van Thyssen? Niet echt. Wil een retorische opmerking effect sorteren, dan dient er wel een anker, een link met de realiteit, te zijn. In het geval van de opmerking van Thyssen is dat anker erg klein. Welgeteld is er van de zijde van de Open VLD slechts één concrete naam genoemd en dat is die van Van Mechelen (Open VLD). Een verrassende keuze is dat niet vanwege het feit dat hij de huidige vice-minister-president in het Vlaamse parlement is.
De Standaard ging nog een stapje verder door de ‘elke week’ te verbasteren tot ‘elke dag’.