Timmermans versus Volkskrant (21/6)

De PVV vertegenwoordigt een tamelijk grote en waarschijnlijk duurzame groep kiezers die serieus genomen moet worden, aldus het commentaar in de Volkskrant (17.6.09). Dat commentaar bleef Frans Timmermans, staatssecretaris voor Europese zaken, in zijn strot steken: “De voorstellen die Wilders doet zijn in strijd met die grondwet en tasten onze rechtsstaat aan. Of het nu gaat om het deporteren van landgenoten, het in de knieën schieten van hooligans of het verbieden van boeken. De Volkskrant wil toch niet impliceren dat je, omwille van de wens een groep kiezers serieus te nemen, onze rechtsstaat opzij moet zetten?” (DdL)
Analyse. Wat stond er nu werkelijk in het commentaar? “Zo'n cordon sanitaire moet in principe worden afgewezen. De PVV vertegenwoordigt een tamelijk grote en waarschijnlijk duurzame groep kiezers die serieus genomen moet worden. Dat geldt echter niet voor de woeste voorstellen die de partijleider aan de lopende band lanceert: een verbod op de Koran, een knieschot voor Marokkaanse voetbalhooligans en nu het uitzetten van misschien wel tientallen miljoenen moslims.”
De implicatie die Timmermans in het commentaar las, komt in het geheel voor zijn rekening. In het commentaar staat letterlijk dat je de Wilders plannen niet serieus moet nemen. Alleen de PVV-kiezers moeten serieus worden genomen.