Van der Ploeg over Bos (26/6)

Net Plasterk, Vogelaar en Pronk mocht ook Van der Ploeg een schuldige aanwijzen die verantwoordelijk was voor het verkiezingsdebacle van de PvdA. Volgens de Oxfordse hoogleraar economie was Bos de grote afwezige en bijgevolg de oorzaak van de nederlaag
“De PvdA verloor vier van de zeven zetels in het Europees Parlement, terwijl de partij van Geert Wilders met de leuze ‘meer Nederland, minder Europa’ uit het niets van nul naar vier zetels sprong. Interessant is dat pro-Europese partijen links van het midden – D66 en GroenLinks – zetelwinst boekten. In Engeland werd de Labour Party onder de afbladderende premier Gordon Brown keihard afgestraft. Een rechtse populist als premier Sarkozy van Frankrijk boekte winst, maar in Nederland verloor het CDA toch nog twee van zijn zeven zetels” (Vk).
De uitslag bevestigt volgens hem wat politicologen al langer constateren: met een anti-Europese campagne valt politieke winst te behalen. Linkse populisten doen Europa af als een neoliberaal project; conservatieven en liberalen stellen dat harde concurrentie door heel Europa haar heilzame werk kan doen.
Analyse. Ongetwijfeld allemaal correct, maar de argumentatie is selectief. Want eerder meldde Van der Ploeg dat ook pro-Europese partijen als GL en D66 winst boekten. Het aantal zetels van de laatste is sinds de verkiezingen in 2006 vervijfvoudigd (en het is nog maar de vraag of te uitsluitend is te danken / wijten aan het Pechtold-effect.)
De conclusie is dan niet dat een ‘anti-Europees’ standpunt stemmen oplevert, maar een uitsproken standpunt over Europa stemmen oplevert.