Elatik versus Wilders: over Hilter en ganzen

Fatima Elatik, de PvdA-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, vergeleek het beleid van Geert Wilders met het beleid van Hitler. In een interview in het Parool (15.8.09) lichtte ze haar standpunt toe. “Iemand moet het zeggen: Wilders beleid riekt naar de manier waarop Hitler zijn beweging begon. Hitler hield ook stelselmatig cijfers bij over joden. Om haat te zaaien. Dat doet Wilders ook. Polarisering helpt ons mooie, barmhartige land niet om in vrede te leven. Het Arabische volk, net als het joodse een semitisch volk, wordt in een hoek gezet. We laten polarisering toe.”
Het Parool stelde vervolgens dat ze zelf ook polariseerde door met Hitler op de proppen te komen. Elatik:
“Nee, ik roep polarisering een halt toe. Door een groep in een hoek te duwen, ontwricht je een hele samenleving. Ik ben een binder, geen verdeler. Ik wil dat Wilders het debat aangaat in plaats van roepen aan de zijlijn. Hij wil weten hoeveel moslims er zijn. Niet om te helpen en ze een goede opvoeding of toekomst te geven, maar om nog meer haat te zaaien.”
Spijt had ze niet. “Ik loop me al maanden, jaren in te houden. Ik leef niet in een zwart-witwereld, maar in een grijze wereld. Ik geef moslims én autochtonen op hun kop als ze niet meedoen aan de samenleving. Wilders roept al drie jaar van alles. Noem mij één oplossing die hij heeft bedacht?”
Wilders speelt bovendien op de man. Doet Elatik niet hetzelfde? “Nee, ik niet. Ik heb alleen gezegd dat zijn beleid lijkt op dat van Hitler.”
Analyse. De verslaggever van het Parool heeft m.i. gelijk: door Wilders’ beleid te vergelijken met Hilters beleid polariseer je wel degelijk.