Kluveld en de opgeblazen vooronderstelling

Tariq Ramadan, gasthoogleraar aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam, houdt de gemoederen bezig. Hij is door de gemeente Rotterdam aangesteld als bruggenbouwer, maar blijkt ook nog een programma te presenteren voor de staatstelevisie van Iran, PressTV. “Ramadan is een collaborateur”, riep Volkskrantcolumniste Kluveld (Vk, 15.8.09). “Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam stelde dat Ramadan weliswaar een conservatief denker is, maar ook iemand die in Iran wel eens de rol van EO-boegbeeld Arie Boomsma zou kunnen vervullen.”
Een heel fout standpunt van Bonte, meent Kluveld. “In de Rotterdamse gemeenteraad zit dus iemand die zo stuitend onbenullig en getroebleerd is, dat hij denkt dat de EO vergelijkbaar is met een totalitair regime van mullah’s dat mensen vermoordt. Waar heeft de EO dit aan verdiend? Waar hebben de Iraanse vluchtelingen in ons land dit dédain van GroenLinks aan verdiend?”
Analyse. Kluveld las wat ze wilde lezen. Bonte vergeleek niet de EO met een dictatoriaal regime, maar de emancipatorische rol die iemand kan spelen binnen in een bepaalde setting (organisatie of staat). Of die vergelijking inhoudelijk hout snijdt, is een andere kwestie.