Leers en het ontkennen van een vooronderstelling (11/10)

De Maastrichtse burgemeester Leers heeft wat uit te leggen. In een privézaak, de aankoop van vakantievilla in Bulgarije, doet Leers zaken met één van zijn eigen ambtenaren. Er zou daardoor sprake zijn van belangenverstrengeling (NRC Weekblad, 10-16 oktober).
Leers kocht een te bouwen villa, maar wilde later een villa die dichter bij het water stond. Die was wel een stuk duurder. Als compensatie wilde de Bulgaarse ondernemer dat Leers zijn contacten zou aanspreken en nieuwe kopers zou aanbrengen. In een mail aan de bijna failliete Bulgaarse ondernemer bevestigde Leers die afspraak: “And I want to stress again that I will help you and your father in selling other villas.”
Volgens Leers wordt die mail volledig verkeerd uitgelegd: “Ik heb juist voorgesteld het prijsverschil te betalen.” Maar Leers bracht slechts één contact aan en kreeg vervolgens een extra rekening van 208.000 euro.
Analyse. Leers ontkent ten onrechte een vooronderstelling. Hij heeft, zo blijkt uit de mail, toegezegd zijn ‘contacten’ te gebruiken. Die vooronderstelling zit er wel degelijk in en dat is meteen ook het probleem. Volgens emeritus-hoogleraar Reijntjes hoort een burgemeester het aankopen van huizen in een Bulgaars vastgoedproject niet te bevorderen, ook niet privé.