Inbrekers: gericht schieten, tussen de ogen (21/11)

Wat moet een burger doen als hij een dief in zijn huis aantreft? “Schieten daar waar nodig, gericht, en tussen de ogen”, vindt Leeuwardense VVD-bestuurder Ferry Dijkstra Voerman (Elsevier). Zijn partij nam afstand van deze uitlating, want hij schoot wel wat erg ver door. Vond Dijkstra Voerman zelf overigens ook: “Dit kwam recht uit mijn hart. Maar het was geen goede reactie. Ik ben terecht door het bestuur op de vingers getikt.”
Vervolgens gaf Dijkstra Voerman wel een curieuze draai aan zijn misstap. Volgens hem komt het te vaak voor, dat burgers die zich verdedigen, voor de strafrechter verantwoording moeten afleggen, terwijl de politie de burgers niet beschermt. “Op elke hoek van de straat staat een agent met lasergun. De kerntaak van de politie is bescherming bieden aan burgers. Als de politie dat niet doet, wat moet je dan nog.”
Analyse. Dijkstra Voermans hanteert hier een argumentum ad misericordiam, een beroep op medelijden. De oppassende burger, die zijn huis en haven verdedigt, moet - omdat de politie nalatig is - voor de rechter verschijnen en criminelen wordt helemaal niets in de weg gelegd als deze er lustig op los stelen.