Klimatologen & trucjes (24/11)

Het was smullen voor klimaatsceptici: een computerhacker kraakte de server van een gerenommeerde afdeling klimaatverandering (CRU) van de universiteit van East Anglia en zette een enorme hoeveelheid privé e-mails van wetenschappers op het internet (New York Times, 20.11.09). Zo blijkt dat sommige wetenschappers een 'trucje' te gebruiken om informatie over temperaturen te manipuleren om zo temperatuursdalingen 'te verbergen'.
Dat ‘trucje’ werd gebruikt door Jonas van de East Anglia. Zijn collega Mann, die als hoogleraar aan Pennsylvania State University is verbonden, vond de woordkeus van zijn collega ongelukkig, maar wees erop dat wetenschappers dat woord vaak gebruiken om te verwijzen naar een manier om een probleem op te lossen. Het is “not something secret.”
In de mails treft men flink wat ad-hominemargumenten aan. “Science doesn’t work because we’re all nice,” zegt Gavin A. Schmidt, een klimatoloog van NASA. Ook zijn e-mails zijn te lezen. Maar hij relativeert de commotie: “Newton may have been an ass, but the theory of gravity still works.”
Dr. Michaels, een sceptische klimatoloog en gebeten hond in de mails, zag in de mails in eerste instantie niet meer dan “just the way scientists talk.” Maar later kwam hij hier op terug: “This shows these are people willing to bend rules and go after other people’s reputations in very serious ways.”
Wordt vervolgd.