Elsevier over Obama (09-02-10)

“Obama lijkt steeds meer op zijn gehate voorganger”, meent Elsevierjournalist Robbert de Witt (Elsevier, 30.12.09). Aanleiding tot die opmerking was Obama’s toespraak voor het Amerikaanse volk over de verijdelde terreuraanslag van de moslimextremist Umar Farouk Abdulmutallab, die op Eerste Kerstdag met hoogexplosief materiaal aan boord van vlucht 253 was gegaan. “We zullen alles doen om de gewelddadige extremisten te verslaan”, zei de president.

De Witt concludeert op basis van dit citaat, dat Obama aan het schuiven is. “Genoodzaakt door de werkelijkheid – ondanks zijn uitgestoken hand naar de moslimwereld blijken radicale moslims nog altijd aanslagen te willen plegen in de Verenigde Staten – begint Obama zo steeds meer te klinken als zijn zo lang verguisde voorganger George W. Bush.”, meent De Witt.

Maar in welke zin lijkt Obama steeds meer op Bush? Dat wordt in het stuk niet echt duidelijk, omdat De Witt redenen aandraagt die er op wijzen dat Obama juist niet lijkt op Bush. Hieronder die redenen:

“Moslims durft hij (Obama dus, RR.) echter nog steeds niet voor het hoofd te stoten.”
“Obama moet minder radicaal willen breken met het beleid van Bush.”
“En de Democratische president is ook nog altijd huiverig om moslims wereldwijd voor het hoofd te stoten. Moslimextremisten blijven daarom in zijn woorden nog ‘gewelddadige extremisten’. Terwijl het duidelijk is waar Abdulmutallab zijn inspiratie vond: in de Koran.”
Over Obama’s belofte om 'Gitmo' binnen een jaar te sluiten: “Obama zou er verstandig aan doen ook in deze kwestie minder radicaal te willen breken met het beleid van Bush.”Blijft dus over: de opmerking ‘we zullen alles doen om de gewelddadige extremisten te verslaan’. Was die opmerking werkelijk zo uniek? Een bericht op de website van Elsevier van 1 augustus 2007 geeft uitsluitsel:

“De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama zal, als hij president wordt, militaire aanvallen laten uitvoeren op terreurnetwerk Al-Qa'ida in Pakistan. Dat zei Obama woensdag in een speech over de strijd tegen terrorisme. Hij reageerde met zijn uitspraken op rapporten waarin staat dat Al-Qa'ida zich zou hergroeperen in afgelegen berggebieden in Pakistan.”
“Obama waarschuwde de Pakistaanse president Pervez Musharraf dat hij meer moet doen om terroristische activiteiten in zijn land tegen te gaan. Als Musharraf dat niet doet, dan zal Obama het doen, desnoods zonder toestemming van de Pakistaanse president. Het islamitische land zal dan ook honderden miljoenen dollars aan militaire hulp kwijtraken.”
“ 'Laat me dit heel duidelijk maken. Er zitten terroristen in die bergen die 3.000 Amerikanen hebben vermoord. Zij beramen nieuwe aanslagen. Het was een verschrikkelijke vergissing om niet toe te slaan toen we in 2005 de kans hadden om dat te doen tijdens een vergadering van Al-Qa’ida-leiders,' zei de presidentskandidaat.”


De Witt ziet wat hij wil zien.