Fortuyn versus Jansen (2.3.10)Dit debat stamt uit 2001. Terugkijkend is dit een opmerkelijk debat. De arabist Jansen stelt dat de voedingsbodem voor fundamentalisme de politieke uitsluiting is. Die uitsluiting ontbreekt in Nederland. Er is volgens hem bijna geen politieke fractie waarin geen moslim zit. Ook onder moslims is sprake van een enorme secularisatie. Immigranten zijn met een rotvaart aan het assimileren. Opmerkelijk, want Jansen heeft zijn verhaal inmiddels behoorlijk bijgesteld en is op dit moment Fortuyn bij wijze van spreken zelfs voorbij gestreefd.

De retoriek ontbreekt niet in dit betoog: Jansen is “met stomheid geslagen”, maar Fortuyn hoort “onzin” over de islamitische “excuustruus”. Maar naar hedendaagse maatstaven is Fortuyn eigenlijk buitengewoon braaf: het “enige wapen is een open debat, alleen het debat”. Je moet gaan discussiëren met moslims. “Niet vervolgen”, aldus Fortuyn. Zo’n opmerking wordt in het hedendaagse debat weggewuifd als ‘soft’.

Maar terug naar het eigenlijke onderwerp: drogredenen. Fortuyn speelt op enig moment op de man met zijn sneer “meneer de hoogleraar”. Ook die sneer is eigenlijk opmerkelijk, want Jansen was toen (nog) geen hoogleraar, maar Fortuyn zelf was hoogleraar geweest.
Jansen pareert die aanval met meesterlijke humor: “ik ben altijd keurig geleefd”.