Fresco en het raadsel van de zelfpresentatie (21.3.10)

Iemand de grond schrijven, wil Louise Fresco niet. “Dat ligt aan mij. Zoals ik ben, maar niet omdat ik vind dat columnisten dat niet doen. De ene columnist is de andere niet.” (http://nrc.tv/ en dan ‘afzeiken is zo 2009.’).
Klinkt sympathiek. Maar hoe moeten we deze uitspraak dan plaatsen: “Middelmatigheid voert de lijst aan (bij politici, RR.), en de leiders lijken als de dood om zich te omringen met vazallen die meer getalenteerd zijn dan zijzelf. Daarmee geven zij expliciet de voorkeur aan een middelmaat van een nog iets lager gehalte” (NRC, 9.6.09). Dat was volgens Fresco dan ook de verklaring dat Mariëtte Hamer werd gekozen als fractiekeider van de PvdA. Lijkt me niet echt een compliment.
Of deze uitspraak: “We zien (onder politici, RR,) vooral een totaal gebrek aan betrokkenheid bij het grotere geheel en verantwoordelijkheidsgevoel voor de publieke zaak. Terwijl politici zijn gekozen om collectief het landsbelang te dienen, laten ze zich maar al te makkelijk leiden door eigenbelang en kortzichtigheid.” Moed en eerlijkheid ontbreken in alle gevallen, weet Fresco. Hiermee wordt naar mijn bescheiden mening een complete groep weggezet als notoir onbetrouwbaar.