Tienergeweld in Londen (30.3.10)

Londen vreest een nieuwe golf van tienergeweld, kopt de Metro. Eerst de feiten volgens deze krant: een zekere Sofyen werd vermoord, waarschijnlijk door twintig belagers. En twee jaar geleden kampte Londen met een explosieve groei van jeugdcriminaliteit. Deze moord wordt door de Londense bevolking kennelijk als een voorbode van een golf van tienergeweld gezien.
Er is iets vreemds aan de hand met dat artikel. De cijfers in het artikel staven de bewering niet en verder gaat het stuk helemaal niet over een of andere vrees.
Eerst de cijfers. Twee jaar geleden was er volgens de Metro een explosieve groei, maar volgens de bijgeleverde grafiek steeg het aantal doden door geweld bij de jeugd van 26 in 2007 naar 30 in 2008. Explosief kan die groei in de periode 2007-2008 dus in elk geval niet worden genoemd. Overigens staan in The Guardian staan overigens andere cijfers: 20 in 2008 en 10 in 2009. (Volgens de Metro was dat 13. Maar dit terzijde.)
Dan die vrees. In het artikel gaat het op één zin na, niet over de vrees. Noch in de Times, noch in de Telegraph, kwam ik iets tegen over een of andere vrees voor een nieuwe golf van tienergeweld. Evenmin in de BBC en The Guardian. Wel wordt in beide kranten melding gemaakt van één eerdere rel en één eerder incident.
Kortom, een leuke kop, maar ook niet meer dan dat.