Zwagerman (1) en de stroman (10.3.10)Zwagerman liet zijn licht schijnen over de vervolging van Wilders en liet overduidelijk merken dat hij niet snapt wat er aan de hand is. Volgens hem mogen we van het gerechthof mogen niet meer zeggen dat de islam ietsje meer achterlijk is dan alle andere religies.
Zwagerman creëert hier een stroman (op 3:41). Het gerechtshof veroordeelt Wilders niet, maar vindt dat Wilders moet worden vervolgd. Een vrijspraak kan dus.
Maar het principiële punt is dat Wilders niet vervolgd wordt vanwege het beledigen van een godsdienst, maar van het beledigen van moslims. Wilders wordt verdacht van overtreding van art. 137c en 137d Sr, in dit geval het beledigen. discrimineren en haatzaaien van moslims.
Het Gerechtshof overweegt: “Deze wijze van presenteren kenmerkt zich door eenzijdige, sterk generaliserende formuleringen met een radicale strekking, niet aflatende herhaling en een toenemende felheid waarmee standpunten worden verwoord. Die wijze van presenteren, zeker in combinatie met de inhoud, tast moslims in hun waardigheid wezenlijk aan.”
Wilders zei bijvoorbeeld: “De grenzen dicht, geen islamieten meer Nederland in, veel moslims Nederland uit, denaturalisatie van islamitische criminelen”.
De Hoge Raad oordeelde precies een jaar geleden dat je niet kan worden veroordeeld als je je beledigend uitlaat over een godsdienst, ook niet als de volgelingen zich daardoor beledigd voelen. 'De uitlating moet onmiskenbaar betrekking hebben op een bepaalde groep mensen die zich door hun godsdienst onderscheiden van anderen,' aldus Raad. De zaak ging om een man uit Valkenswaard, die in 2004 na de moord op Theo van Gogh een poster voor zijn raam met daarop de tekst: ‘Stop het gezwel dat Islam heet’. Iemand mag gelovigen niet, maar wel hun godsdienst wel beledigen.