Astrid Theunissen op zoek naar slappe zakken (17.5.10)

Journaliste Astrid Theunissen, die in elke man een slappe zak ziet, wist te melden dat uit onderzoek blijkt dat vaders slechts 37,7 seconden per dag met hun zoon of dochter praten (Vk, 11 mei 2010). Wat ze er niet bij zei, is dat het onderzoek bijna veertig jaar geleden in Boston werd uitgevoerd; dat het onderzoek geen betrekking had op kinderen in het algemeen, maar op baby’s in de leeftijd van twee weken tot drie maanden; dat de onderzoeksgroep uit tien mannen bestond; dat de onderzoeksgroep niet representatief was; en dat inmiddels verschillende onderzoeken deze conclusies onderuit hebben gehaald.

Achtergrond
De strekking van haar betoog dat de man 'zijn vrijheid niet wil opgeven. Hij wil werken en reizen, en speelt liever met zijn vriendjes en gadgets dan met zijn kinderen. Als mannen al tegemoet (willen) komen aan het verlangen van hun vrouw of vriendin om moeder te worden, hebben ze al helemaal geen zin om voor hun nageslacht te zorgen.' Theunissen wil al jaren een kind, maar al haar mannen weigerden haar tegemoet te komen en hielden haar aan het lijntje. In haar boek 'Slappe zakken' doet ze daar verslag van.
Eén van haar critici is Henk Hanssen, een free-lancer, die een aantal jaren een kantoor met haar deelde. Ook hij is in de ogen van Theunissen een slappe zak. Weliswaar is hij vader en geen ex van haar, maar hem verweet ze een aantal jaren geleden dat hij een website heeft (ikVader.nl) en dat hij zich rijk rekende aan de zwangerschap van zijn vriendin. Theunissen: ‘Op veilige afstand van het kraambed richtte hij een website voor vaders op en voert nu (onder het mom van papaworkshops) met overheidssubsidie een campagne tegen de moedermafia.’
Hanssen reageerde hier op: 'Mijn vriendin is bevallen via een keizersnee en kampte aansluitend met een zenuwaandoening die (maandenlang) haar mobiliteit sterk beperkte. Theunissen is hier - uiteraard - van op de hoogte. De geboorte speelde zich af in de periode dat wij het kantoor deelden, bovendien kwam ze op kraamvisite, Het zal haar vast zijn opgevallen dat ik, in ons kleine kantoor waar in totaal vier freelancers werkten, na de geboorte een dag of tien afwezig was.Want, gedurende de eerste maanden nam ik vrijwel de gehele verzorging van de baby op me. Ik deed van alles, behalve ‘op veilige afstand van het kraambed’ achter de pc kruipen. En natuurlijk is IkVader.nl niet opgezet als subsidieverhikel of kassakraker maar als vrijwillig initiatief van een aantal enthousiast vaderende journalisten die meenden dat er (te) weinig op hen gerichte informatie beschikbaar was. Ook van deze achtergrond is Theunissen uitstekend op de hoogte: de start van de website vond op anderhalve meter van haar bureau plaats. En: ze schreef enthousiaste artikelen over IkVader.nl.'
Ook verzon Theunissen een citaat en schoof dat in de schoenen van Hanssen. Ze werd daarvoor door de Raad van Journalistiek op de vingers getikt.