Elsevier en de aanval op Cohen (28.5.08)

Elsevier heeft de laatste paar weken duidelijk de aanval ingezet op de persoon van Cohen, de lijsttrekker van de PvdA. De commentatoren Ellian en Wynia zijn het roerend met elkaar eens over de tekortkoming van lijsttrekker van de PvdA. Ellian noemde Cohen onder meer een “opperdraaikont” en een “autoritaire regent” en hekelde zijn “kille optreden” in Nova. Wynia wist te melden dat Cohen draaide en zijn kansen eigenhandig op zeep had geholpen.
Ook in de ‘objectieve’ journalistieke berichten komt de persoon Cohen er niet goed af. Met suggestieve titels als ‘Radio 1 debat: Kritiek op draaiende Cohen’ en ‘Afbrokkeling PvdA ingezet’ en ‘GroenLinks-wethouder Amsterdam: Cohen was te soft’. “Het draaien van de PvdA en het stuntelende optreden van lijsttrekker Job Cohen zorgen voor een verlies van liefst drie zetels ten opzichte van vorige week.”, weet Elsevier. Ook weet Elsevier te melden dat “Cohens partij er in de peilingen slecht voorstaat. De VVD is virtueel zeven zetels groter dan de PvdA, en het CDA - de derde partij in de peilingen - is genaderd tot op vier.”
Analyse. Als we kijken naar de politieke barometer, dan scoort de PvdA op dit moment virtueel 30 zetels. Dat is drie minder dan het aantal kamerzetels dat de partij nu heeft. Daarmee staat de PvdA op het niveau van 16 en 22 april 2010. Van halverwege juli 2009 tot 18 februari schommelde de partij rond de twintig zetels. Vanaf dat moment begon de PvdA te stijgen. Elsevier neemt het historische hoogtepunt van 7, 14 en 21 mei 2010 als uitgangspunt. Toen had de PvdA virtueel 33 zetels. Die score werd alleen in de periode van 18 maart tot 9 april 2010 behaald.
“Het CDA is genaderd tot op vier” zetels, stelt Elsevier. Het tijdschrift verzwijgt daarbij dat daarbij de zetelverdeling van 21 mei 2010 als uitgangspunt werd genomen. Dat was een historisch dieptepunt van het CDA in de periode van halverwege juli 2009 tot heden (25 mei dus). Door nu een historische dieptepunt van het CDA te koppelen aan een historisch hoogtepunt van de PvdA, lijkt de situatie voor de PvdA dramatisch. Elsevier concludeerde vrolijk dat een achterstand van 10 zetels in een paar dagen werd teruggebracht tot 4 zetels. De grote schuldige is het optreden van Cohen, weet Elsevier.
Dat het CDA momenteel 41 zetels in de Kamer heeft, vermeldde Elsevier evenmin. Een jaar lang zweefde het aantal zetels zo rond de 34. Vanaf maart 2010 daalde het aantal zetels van het CDA voortdurend.