De Krom over de hypotheekrenteaftrek (1.6.10)

VVD-Kamerlid De Krom beweerde dat door de beperking van de hypotheekrenteaftrek in Zweden in 1991 de huizenmarkt instortte. De woningprijzen daalden maar liefst 30 tot 50 procent. Talloze gezinnen gingen failliet (Pers, 31 mei 2010).
Volgens het Zweedse CBS daalden de prijs van huizen in twee jaar tijd met ruim 25 procent en herstelde in de markt in zeven jaar tijd. Daarna zijn de prijzen tot 2009 verdubbeld. Volgens het CBS is het erg overdreven om te beweren dat duizenden gezinnen failliet gingen. De oorzaak van de daling had ook te maken met de zeer hoge rente begin jaren negentig.
De Krom is niet onder de indruk van deze cijfers. Als je de inflatie meerekent, dan zijn de huizenprijzen wel degelijk 30 procent gedaald. Ook de hersteltermijn klopt niet. Gecorrigeerd voor inflatie duurt het niet zeven, maar – afhankelijk van de categorie - negen jaar of langer.
Analyse. Een wonderlijk verweer. Over 50 procent hoor je De Krom niet meer. Ook over de talloze gezinnen die (dus eigenlijk niet) failliet gingen, hoor je hem niet meer. Evenmin over de hoge rentestand in Zweden in 1991. Wel stelt hij dat de termijn van herstel tekort is. Afhankelijk van de categorie negen jaar of langer. Maar het ging hier om één categorie: de huizenmarkt. De Krom doet nu lekker algemene vage uitspraken.