HP over de economische kennis van politici (4.6.10)

HP/de Tijd peilt deze week de economische kennis van de lijsttrekkers. Balkenende (CDA) komt weg met een dikke acht, op de voet gevolgd door Rutte (VVD) met een 7,5. Cohen (PvdA) scoort het laagste, met een 3,5. Roemer scoort op één na het laagste. Hij scoort een 4,5.

De vraag is dan waarop zo'n cijfer is gebaseerd. Het antwoord is eenvoudig: heeft de politicus het leerboek van Heertje gehad (dus heeft de politicus op z'n minst economie op de middelbare school gehad). Zo niet, dan heeft de politicus een probleem.
Maar de economen die zich uitlaten over het economisch niveau van onze politici, hebben het niet over de lijsttrekkers. In het artikel zelf wordt verwezen naar het economisch cijfergebrek van Cohen, één vraag die Halsema niet kan beantwoorden en een niet-inhoudelijke opmerking over Pechtold. Een opmerking als "....Pechtold maskeert zijn gebrek aan economische feitenkennis met pesterige tegenaanvallen..." is HP voldoende om het onvoldoende kennisniveau over economie te bewijzen. De onvoldoendes voor Roemer (4,5) , Wilders (5) en de 5,5 van Rouvoet hoeven helemaal te worden toegelicht. De 7 voor Rutte alleen met een verwijzing naar diens bijvak, economische geschiedenis.
Wellicht kunnen we HP langs de argumentatieve meetlat leggen. Het cijfer is dan een 3,1. Dit cijfer is net zo hard als de scores die HP aan de politici uitdeelt.