Mei li Vos (9.6.10)

Mei Li Vos is door haar partij, de PvdA, op een onverkiesbare plaats gezet. Vos: “Ik vond het vreemd. Dat vonden ook de meeste collega's. Ik heb daar een avond flink van gebaald. Maar toen dacht ik: potdomme, ik zal ze krijgen ook. Ik voer nu een persoonlijke campagne, om zo veel mogelijk zwevende kiezers via mij naar de PvdA te krijgen. De vorige keer heb ik niet eens campagne gevoerd. Wist ik veel, ik was wat dat betreft nog zo groen. De doos met PvdA-flyers met mijn naam erop had ik bij het oud papier gezet.” (Vk, 8 juni 2010).
Eén persoonlijke aanval kwam van een collega. “Een paar weken geleden zei een collega anoniem tegen NRC: Mei Li komt op 38 omdat ze alleen in spelletjesprogramma's optreedt. Toen dacht ik: wat ben je toch een laffe lul dat je dat anoniem vertelt.”
Hoe verdedig je jezelf tegen zo’n aanval? Vos, die bijna tien jaar geleden promoveerde, doet dat als volgt.: “Het is A laf, en B: iedereen in de fractie weet dat ik totaal niet dom ben. Ik ben de enige in de fractie die binnen een halve dag weet hoe een totaal nieuw onderwerp in elkaar steekt. Mensen zeggen wel eens dat ik een makkelijk doelwit ben.” (…) “'Mensen die mij kennen weten dat ik niet dom ben.”
Retorisch gezien is zo’n verdediging niet erg effectief. Feitelijk gaat Vos mee in een ‘frame’ dat door haar tegenstanders is gecreëerd. Ze kan hooguit roepen dat ze wel slim is, maar daarmee geeft ze ook - en juist - ruimte aan haar critici.
Ook haar tweede strategie is niet erg overtuigend. Het is een argumentum ad misericordiam (een zieligheidsargument en dat bedoel ik zeker niet denigrerend): “Er wordt veel over mij gezegd. Alles wat positief is, vind ik leuk. Het meest egostrelende is: wat is dat Kamerlid slim. Mijn grootste angst is dom gevonden te worden. Ik weet dat ik het imago heb van een springerig meisje. Dat is een fact of life. Ik kan er ook niets aan veranderen dat ik 1 meter 60 ben. Wat moet ik doen? Broekpakken aantrekken, mijn stem verlagen?”
Veel effectiever is het filmpje op Youtube, waar ze een beetje filosofisch mijmert in de stijl van Van Mierlo. Een slimme zet.