Contradictie (15.12.10)

Geert Wilders zou op 11 september zijn zegje doen in New York. De Nederlandse ambassades kregen vervolgens de instructie om te benadrukken dat Geert Wilders geen regeringsstandpunt verkondigde. Die boodschap zou in een interne instructiebrief van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan, die gericht was aan alle Nederlandse ambassades (NRC). Op de site van Novatv stond het volgende:


“Ontkenning
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de brief verstuurd is door het ministerie. Volgens een woordvoerder worden er nooit uitspraken worden gedaan over interne stukken. Maxime Verhagen, demissionair minister van Buitenlandse Zaken en als CDA-partijleider in onderhandeling met VVD en PVV, ontkent overigens dat de brief van zijn ministerie afkomstig is.”


Analyse. Hier is sprake van een contradictie. Enerzijds wordt door het ministerie ontkend dat deze brief is verstuurd; anderzijds zegt een woordvoerder van dat ministerie dat er nooit uitspraken over interne stukken worden gedaan. Maar ook de mededeling dat er geen brief is verstuurd, is een uitspraak over een intern stuk. Als er sprake is van één woordvoerder, dan maakt deze zich schuldig aan een contradictie.