Beertema (PVV) over de HBO-Raad (28.1.2011)

PVV-Kamerlid Beertema leit weten dat de onderwijskoepels als de MBO-raad en de HBO-raad andere voorzitters moet zoeken als ze nog zaken willen doen in Den Haag. Volgens hem zijn “de PVV, maar ook de VVD helemaal uitgekeken op al die linkse types” (Vk, 27.1.2011).

De voorzitter van de MBO-raad, Jan van Zijl, en de onlangs aangetreden voorzitter van de HBO-Raad, Guusje ter Horst, komen allebei uit de gelederen van de PvdA. Beertema: “De onderwijskoepels snappen het nog steeds niet. Er waait hier een andere wind. Maar de linkse banenmachine spuwt nog steeds allemaal van die linkse types uit die op die voorzittersfuncties terechtkomen. Al die mensen hebben bij ons, de PVV, maar ook bij de VVD nul draagvlak en nul ingang. Als ze zaken willen doen, moeten ze eens naar andere voorzitters omkijken.”

Ter Horst stuurde begin dit jaar Beertema een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, maar de PVV'er sloeg die af. In zijn antwoord hekelde Beertema Ter Horsts voorganger Doekle Terpstra. Beertema stelt: “Ik heb begrepen dat mevrouw Ter Horst tot dezelfde verzetsbeweging behoort als de heer Terpstra, dus ik ga er vanuit dat zij het beleid van haar voorganger ongewijzigd zal voortzetten. Daarom zie ik voorlopig geen aanleiding om nader kennis te maken.”

Analyse. Het gaat er dus niet om wat Ter Horst inhoudelijk vindt van het hoger onderwijs. Beertema wenst daarover niet eens geïnformeerd te worden. Zij komt uit dezelfde ‘verzetsbeweging’ als Terpstra, dus zij denkt hetzelfde als Terpstra. Dit standpunt is in zoverre opmerkelijk, omdat Terpstra een prominent CDA’er is en Ter Horst een prominent PvdA’er.