Trix, Ellian & Lubbers (17.1.2011)

“Lubbers, een gevolmachtigde lakei van de vorstin, is diep verontwaardigd dat ondergetekende, een nederige onderdaan, zijn lieve koningin lekker huiselijk ‘Trix’ noemde”, weet prof. Ellian. Maar hij weet nog meer: “Was Ruud Lubbers in zijn reactie vorige week op mijn kritische tekst over de kersttoespraak van de koningin echt geraakt vanwege het koosnaampje Trix? Nee, maar ik raakte per ongeluk wel een open zenuw: het christen-democratische establishment, dat over nog maar eenderde van het CDA beschikt.” (Nrc, 14 jan. 2011).

Eerder bekritiseerde Ellian kersttoespraken van de koningin. “Lubbers hoorde ik toen niet. Maar nu gaat het om de regenten van dat eenderde deel van het congres van het CDA. Die hebben korte lontjes. Die regenten zijn boos en giftig omdat ze niet alleen door een meerderheid in de Kamer, maar ook door 68 procent van hun eigen partij worden genegeerd.”

Analyse. Lubbers’ kritiek op Ellian is te wijten aan Lubbers korte lontje. Zijn gif en boosheid doen de rest. En daarmee lanceert Ellian zijn zoveelste persoonlijke aanval.