Verhagen: de grootste denker van het CDA (7.2.2011)

De grootste denker van het CDA? Volgens Ellian is dat niet Klink, want die verkondigt “veel onzin” (Elsevier). Een groot denker is volgens hem een politieke leider die met zijn opvattingen en kwaliteit een machtscentrum met anderen kan creëren. “Want om zo’n machtscentrum in een democratisch systeem te kunnen scheppen, dient men over de kwaliteiten te beschikken om anderen van zijn of haar gedachten te overtuigen. Verhagen overtuigde niet alleen de VVD en PVV, maar ook 68 procent van zijn partij. Zo vormde hij een macht. En zo werkt de machtsvorming in de democratie. Maxime Verhagen is daarom de grootste denker en politicus van het CDA in de afgelopen jaren.”
Maar de kiezer denkt daar toch echt anders over. In oktober 2010 vond de Nederlandse burger Verhagen de minst betrouwbare minister. Op een schaal van 10 scoorde hij een 5.7. Drie maanden later scoorde hij nog slechter: 5.3. En Verhagen weet met al zijn overtuigingskracht in elk geval niet zijn kiezers vast te houden. Voor wat de voorspelling waard is: van de 21 Kamerzetels zijn er nog maar 15 over.

Updata feb. 2012: Interessant is ook de analyse van Hoedeman en Du Pre in de Volkskrant naar aanleiding van Verhagens besluit - januari 2012 - om het lijsttrekkerschap niet meer te continueren:
"De reacties spraken woensdag boekdelen: alom spraken CDA'ers hun waardering uit voor Verhagen en alom werd hij geroemd om de 'moed' die nodig is om op deze manier plaats te maken. Maar niemand zei dat het jammer is voor de partij.
De terugtrekkende beweging van Maxime Verhagen kwam woensdag voor velen onverwacht, maar het moment is wel degelijk strategisch gekozen: januari 2012 moet de maand worden van de wederopstanding der christen-democraten. Ze willen de loodzware last van de afgelopen twee jaar van zich af schudden en met opgeheven hoofd het nieuwe jaar in. Het stapje opzij dat Verhagen zet, moet de partij daarbij helpen. De nieuwe strategische koers, die later deze maand bekend wordt, is de volgende stap in het genezingsproces. Een proces dat hard nodig is. De partij staat historisch laag in de peilingen en worstelt met de gedoogconstructie. Extra wrang is dat VVD en PVV in diezelfde peilingen wel worden beloond. (...) Eén schaduw hing tot gisteren nog over die gedroomde nieuwe eensgezindheid: Maxime Verhagen, het symbool van de samenwerking met de PVV, en als zodanig uitgegroeid tot splijtzwam. Nu hij zijn aanspraken op het leiderschap laat varen, is de weg definitief vrij voor nieuw bloed." (Vk, 5 januari 2012)

Verhagen heeft inmiddels (april 2012) aangekondigd dat hij de politiek verlaat. De reden is dat zijn positie dermate veel verdeeldheid oproept, dat hij daarmee het CDA schaadt. Volgens de Politieke Barometer zou het CDA uitkomen op een historisch dieptepunt van 12 zetels.