Wakker Nederland (17.2.2011)

Vanochtend wilde ik even op teletekst kijken en maakte ongewild kennis met het ochtendprogramma van WNL. Het volgende kwam in pakweg 4 minuten voorbij. “Bart de Wever moet weg, dan is de (Belgische, RR.) regeringscrisis opgelost. (…) Vreemd dat bestanden met privacygegevens anno 2011 niet gekoppeld zijn. (…) De nieuwe voorzitter van het MKB kan toch geen PvdA’er zijn, want dat is toch een beetje belangenverstrengeling.“ Deze wijsheden werden in een tijdstip van pakweg anderhalf minuut door commentaar Catherine Keyl de ether ingeslingerd. En wat de ingeschreven uitkeringstrekkers betreft: “…en wij maar betalinggeld betalen” (of woorden van gelijke strekking). En verder leek ze ingehuurd om ‘schandalig’ te roepen (en dat deed ze dan ook een paar keer).
Gelukkig is de presentator van WNL een neutrale journalist, die lange tijd in de Telegraafstal vertoefde. Zijn vragen werden objectief ingeleid: Yolanda Sap speelt spelletjes, maar verwijt dat nu wel anderen. En “Geert Wilders is de stabiele factor, lijkt nu”. Ook weet hij dat “Pvda’ers hebben te weinig in huis om voorzitter van de MKB...” te worden.
Het item ‘Kranten’ bood een heldere blik: het echte nieuws komt van ‘De Telegraaf’; een keer werd De Volkskrant genoemd. Een enkele keer werd de bron helemaal niet genoemd.
Een ander onderwerp was het verkiezingsdebat, dat door Pauw & Witteman werd geleid. Dat debat deugde voor geen meter omdat het tweetal geen balans kon houden. Het was sowieso te eenzijdig (te weinig rechtse kandidaten, begreep ik). Een tweede commentator vond Cohen de winnaar. Dat leverde meteen luid afkeurend commentaar van de presentator en Keyl op. De tweede commentator wilde Cohen een hak zetten, maar dat mislukte want Keyl & co kakelde er veel te hard doorheen. Commentator had meteen door dat dit fout ging, maar herstelde zich knap. Door het gekakel heen hoorde ik hem roepen: “Nee, nee, wacht even. Cohen was de winnaar.” Het was de eerste keer dat Cohen niet aan het hakkelen. Je merkte duidelijk dat hij mediatraining had gehad, want hij gooide een nog een paar one-liners uit. Cohen was de eerste keer eens niet zo slecht als al die andere keren. De wijze waarop die laatste diagnose werd gesteld, maakte alles verder weer goed.
Gelukkig, zo ging de tweede commentator verder, konden de mensen uitwijken naar het voetbal of naar een programma waarin Joost Eerdmans Geert Wilders aan het woord liet. (Inderdaad, dat programma is van WNL.)
Daarna zou er nog een item over werkeloze zuipende Polen komen, maar ik moest weg. Het programma zal later te bekijken zijn op hun site (en dan kan in meteen controleren wat ik hier heb beweert).
Off-topic. Nog even over Catherine Keyl. Zij had ooit en praatprogramma. Een onderwerp ging over intimiteit. Een jong meisje, dat gast was geweest, beklaagde zich later over het feit dat ze zich door Keyl zwaar genomen voelde. In de voorbespreking werden met haar de vragen doorgenomen die aan de orde zouden komen in de live-uitzending. In de uitzendig liep het ander. De eerste vragen waren ook conform de afspraak, maar vervolgens werd haar - out of the blue - gevraagd of ze masturbeerde. Het meisje voelde zich overdonderd. Uit de voorbespreking was helemaal niet gebleken dat dit soort confronterende en prive-gevoelige vragen zouden worden gesteld. Keyl reageerde later verontwaardigd: "als je op televisie wilt, dan kun je zoiets verwachten". Wat een loeder.