Teeven en de TBS'er (14.3.2011)

Brussel

Staatssecretaris Teeven reageerde voor de camera’s van Pownews op het ‘feit’ dat de rechtbank een zeer gevaarlijke TBS’er op straat zou hebben gezet. De rechter zouden een advies van de behandelaars van deze TBS’er hebben genegeerd. Punt is echter dat niet de rechtbank, maar het OM deze beslissing had genomen. Pikant detail is dat Teeven politiek verantwoordelijk is voor deze club.

De rechters waren boos en de raad voor de rechtspraak eiste een rectificatie. Maar Teeven wilde daar niets van weten. Hij doelde met zijn uitspraken namelijk niet op deze zaak, maar over de algemene gang van zaken.

Analyse. Teeven ontkende dat hij iets over deze zaak had gezegd. Letterlijk zei hij dat “we dus niet willen als kabinet, is dat klinieken adviseren om door te gaan met behandelen en dat rechters er dan à la minute een eind aan maken”. Volgens Teeven moesten deze “woorden in het algemeen worden begrepen”. Overtuigend is dit weerwoord niet. In het begin van het interview zei hij dat dit, deze zaak dus, de reden was waarom hij al eerder had gepleit voor maatregelen om te voorkomen dat rechters adviezen over verdere behandeling naast zich neer kunnen leggen. Daarmee is geïmpliceerd dat hij het wel degelijk over deze zaak had.