Gepikeerde Heertje wenst geen spijkers met koppen te slaan

Het befaamde radioprogramma 'Spijkers met Koppen' leek het een aardig idee om met Heertje en ondergetekende te laten discussieren over het boek 'het Arnold Heertje-effect'. Zelf vond ik dat uiteraard een briljant idee.
Een paar jaar geleden beet Heertje me toe dat hij nooit met mij in een publiek debat zou gaan, dus ik was verbaasd dat Heertje er wel over na wilde denken. Maar hij wilde eerst even kijken wat ik had geschreven. Op verzoek van de redactie - neem ik aan - zou ik een boek doorsturen. Helaas had ik nog maar een exemplaar voorradig en die heb naar de redactie van 'Spijkers' gestuurd (want die toonde per slot van rekening belangstelling). Heertje stuurde ik een pdf-uitdraai van het hoofdstuk over hem. Ik stuurde ook nog even een mailtje dat het spul onderweg was.
Foute boel, zo bleek uit zijn reactie op mijn mail. Waarom dat allemaal nodig was..... Hij las geen computerbestanden... Kon me de moeite besparen. Einde verhaal.
Jammer, want het was natuurlijk leuke reclame. Maar er is ook nog andere reden, waarom Heertjes weigering te betreuren is. Heertje is normaliter de aanklager en had kennelijk geen zin om in het beklaagdenbankje te zitten (wat natuurlijk ook zijn goed recht is). Ik was oprecht benieuwd wat zijn weerwoord in die positie zou zijn.
Anderzijds moet ik natuurlijk niet zeuren. Ik verwijt hem een 'hit and run'-strategie en het feit dat hij de discussie uit de weg gaat. Dat is precies wat hier weer gebeurde.
Maar oneindig veel leuker dan een debat met hem, waren de reacties van enkele van mijn studenten op mijn boek: zie de reacties onder het stuk in Punt. Daar kunnen geen vijftig Heertjes tegenop.