Olympische Spelen in 2028?

Moet Nederland de Olympische Spelen in 2028 organiseren?
Op radio 1 (rond 30:00) kwam het verlossende antwoord: Ja. Forumgast Ton Boot: “de mensen die zich daar (o.m. de kosten) druk over maken, houden sowieso niet van sport en topsport.” Dit is een typisch ad hominemargument. Joop Alberda, eveneens in het programma aanwezig, beweerde dat politici denken dat ze allemaal verstand van sport hebben en ze willen wel een kaartje als het over is. Kortom, nog een ad hominemargument.
Alberda bracht een “ik geloof…”-argument in: hij gelooft niet dat de spelen 8 miljard kosten. Dat is een belachelijk bedrag, vindt hij, en economen kunnen dat helemaal niet voorspellen. Gelukkig kan Alberda (denkt hij) dat wel: de kosten zijn 25 euro p.p. en dat 20 jaar. Maar politici zijn uit op stemmenwinst en daarom zijn ze tegen. Kortom, alweer een ad hominemargument.
Henk Spaan, ook gast in het programma, ergert zich aan Tweede Kamer, en wist te melden dat de politici niet weten waarover ze praten als het over sport gaat. Het zoveelste ad hominemargument.
Spaan haalde vervolgens de voetbalwet erbij: die was, geloofde hij, na 15 jaar nog steeds niet in orde. Ook hier weer een ‘ik geloof’-argument. Maar los daarvan heeft de voetbalwet niet veel van doen met voetbal en al helemaal niets met de Olympische Spelen te maken. (Art. 174b Gemeentewet ziet o.m. op een verruiming van preventief fouilleren.)
Spaan: “De oppositie wil de regering een hak zetten. (Alweer een ad hominemargument.) “Er is geen enkele aanleiding om erover te zeuren.” Zaken als het niet adequaat informeren van de Kamer en een uitgaven van een paar miljard behoren grondwettelijk wel degelijk tot het domein van de Tweede Kamer, maar voor Spaan is dit dus zeuren. De Tweede Kamer moet geld geven en “verder mondje dicht”.